Esittely

lehmakollaasi-001

Majan tilalla asustaa 32 emolehmää, muiden muassa vinonaamainen Milla, Minni, porukan pieni musta ”lammas” Maili, johtajalehmä Marabou, Maisa, Mansikka, ihana ja lihava Miss Emma, Menuetti, Muffinssi, joka vuosi kaksoset tekevä Myy, Menninkäinen, MuuMuu, Manna, Miina ja My little cow, joka on saanut lempinimekseen ’hullu kuolaaja’. Heidän lisäkseen navettaa asuttaa sekalainen joukkue edellä mainittujen eri-ikäisiä jälkeläisiä sekä nuori ja komea tilasonnimme Jere eli Jerkku!

sisakollaasi-001

Mammojen tärkeänä ( ja ainoana ) tehtävänä on poikia ja kasvattaa vasikka kerran vuodessa. Karjamme lehmät poikivat itsekseen, ongelmitta ilman avustusta, vasikan normaali syntymäpaino on noin 35-45 kg.
Pikkumussukat viettävät ensimmäiset päivänsä tiiviisti emon kyljessä, maitoa imien ja suurimmaksi osaksi nukkuen, mutta heti muutaman päivän iästä alkaen ne porhaltavat ympäriinsä villinä kakaraporukkana. Emon läheisyys ja maito ovat kuitenkin vielä pitkään olennaisen tärkeitä vasikan elämässä.

Emolehmiä ei lypsetä, vasikat juovat kaiken maidon ja vieroituksen aikaan (vasikan ollessa noin puolen vuoden ikäinen) alkaa maidontuotanto ehtyä hiljalleen ja hiipuu lopulta kokonaan. Maitoa alkaa kertyä utareeseen taas seuraavan poikimisen lähestyessä.

polaroid-002

Mitä vähemmän ihmisen täytyy puuttua emolehmän elämään, sen parempi. Me seuraamme sivusta ja autamme jos tarvetta ilmenee. Meidän tehtävänämme on luoda sellaiset mahdollisimman luonnonmukaiset olosuhteet, joissa eläimen on hyvä olla ja joissa se saa toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Mammat ja vasikat saavat liikkua vapaasti, makoilla kun huvittaa, syödä kun on nälkä ja märehtiä rauhassa. Nauta ei kaipaa peittoa päälleen tai vinkulelua virikkeeksi, vaan arvostaa perin yksinkertaisia asioita; hyvää ruokaa ja seuraa sekä kuivaa makuualustaa jolla olla ja köllöttää.

img_3178

Talvikauden, lokakuulta touko-kesäkuulle, karja viettää olkipohjaisessa kylmäpihatossa säilörehua ja heinää mutustaen. Rehu on kotoisin tilan omilta pelloilta, sen lisäksi lehmät saavat suolaa ja kivennäisiä.
Eläimet kasvattavat paksun talvikarvan, eikä niille tule kylmä kovallakaan pakkasella, pihatossa ne ovat suojassa sateelta ja viimalta.
Uutta ja puhdasta olkea levitetään vanhan päälle päivittäin. Olkipatja tuottaa myös lämpöä pihattoon.

sisakollaasi-002

Alkukesästä lehmät lasketaan laitumelle railakkaissa tunnelmissa! Silloin pullukat mammaset villiintyvät esittelemään rodeoliikkeitä, unohtamatta asiaankuuluvaa nahistelua ja könyämistä. Laidunkausi pyritään pitämään mahdollisimman pitkänä, sillä laitumella nauta on kuin kotonaan, kaikista luonnollisimmillaan.
Me hoidamme vesihuollon, tarkkailemme ja siirtelemme porukkaa laidunlohkolta toiselle.
Kesäillan rauhassa laiduntavan lauman katselemisella on ehdottoman kiistatta terapeuttisia vaikutuksia!!

vasikkakollaasi

Noin puolen vuoden iässä vasikat vieroitetaan emoistaan. Tällöin vasikat painavat 280-350 kiloa. Emot pääsevät hyvin ansaitulle levähdystauolle ennen seuraavaa poikimista ja mullit saavat mellastaa keskenään. Aiemmin vasikat on myyty vieroitusiässä muille tiloille, mutta nyt suurin osa vasikoista jää kotiin kasvamaan. Nuoret sonnit ja hiehot elelevät omissa ryhmäkarsinoissaan ja koko kasvatusajan saavat liikkua vapaasti sekä syödä ja temmeltää mielensä mukaan.

laidunkollaasi-001

Teuraskypsyys saavutetaan noin 18 kuukauden iässä, jolloin eläimet painavat noin 700-800 kg. Teurastus tapahtuu Liha-Hietasen teurastamolla Sastamalassa, joten kuljetusmatka pysyy suhteellisen lyhyenä. Lihat leikkaa ja pakkaa Lihapalvelu Keijo Renfors.

img_2791

Karja on rodultaan Limousin-lihakarjaa. Rotu on kotoisin Ranskasta, missä niitä on alun  perin käytetty vetojuhtina. Limousin-rotuiset naudat ovat tehokkaita rehunkäyttäjiä ja ruho-ominaisuudet ovat erinomaiset; lihasaanto on suuri ( jopa yli 70 %) ja liha on hyvin vähärasvaista. Limousinilla on alkuperäisrotuna vahvat emo-ominaisuudet, mikä tarkoittaa sitä että ne hoitavat ja suojelevat vasikkaansa hyvin ja tarkasti. Rotuun voi tutustua tarkemmin Suomen Limousinkasvattajat ry:n sivuilla!

Osalla mammoista on päässä erilaisia valkoisia merkkejä, joka johtuu siitä että niissä on häivähdys Hereford-rotua, joka on myöskin erityisesti lihantuotantoon jalostettu. (Eri liharoduilla on erilaisia piirteitä, Suomessa yleisimmät ovat edellämainittujen lisäksi Charolais, Simmental, Highland Cattle eli Ylämaankarja sekä Aberdeen Angus.)

logokollaasi-001.jpg

Emolehmiä on Majan tilalla ollut vuodesta 2007.  Karja pitää tilan pellot lannoitettuina ja peltopinta-ala riittää siihen, että karja syö kaiken mitä pellot tuottavat. Vain kivennäiset ja kuivikeolkea ostetaan tilan ulkopuolelta. Sekä karja että pellot kuuluvat luonnonmukaisen tuotannon valvontaan. Majan tilaa viljellään nyt saman suvun hallinnassa kolmannessa sukupolvessa ja tilaa on kehitetty jatkuvasti. 1950 -luvun alkuajoista asti on peltoa raivattu ja ostettu, rakennuksia remontoitu ja pihapiiriin rakennettu uutta.

peltokollaasi-001.jpg

Luomuun tila siirtyi vuonna 1996. Tänä päivänä noin 80 hehtaaria peltoa tekee tilasta hieman keskikokoista suuremman suomalaisen maatilan. Majan tilan päätuotantosuunta oli vuoteen 1999 asti maidon tuotanto. Tämän jälkeen tilalla viljeltiin viljaa ja kuivaa heinää hevosille kunnes vuoden 2007 lopussa tuotantosuunnaksi tuli emolehmätuotanto. Vanha lypsykarjanavetta saneerattiin kylmäpihatoksi emolehmille.

polaroid-003.jpg

Tavoitteenamme on laajentaa toimintaa siten, että jatkossa kaikki tilalla syntyvät vasikat voidaan kasvattaa itse teuraskypsyyteen saakka ja myydä suoraan tilalta luomuruoan ystäville ja laatutietoisille herkuttelijoille. Myös emojen lukumäärää on tarkoitus lisätä.
Tämä vaatii investointeja, sillä kasvava eläinmäärä tarvitsee lisää tilaa ja uusia ratkaisuja jotta päivittäiset rutiinityöt olisi mielekästä suorittaa ja vielä kohtuullisessa ajassa. Ja tietenkin, jotta eläimillä olisi mahdollisimman hyvä olla!

Tarkoituksena on pitää tila silti sen kokoisena, että toimintaa pystytään itse hallitsemaan ja työmäärä on sopiva kahdelle ihmiselle. Ei haluta olla mitään valtavaa ja koko maanlaajuista, me halutaan olla me, kaksi ihmistä jotka tahtoo sydämensä pohjasta tehdä työtä eläinten ja peltojen eteen; hoitaa, kasvattaa, viljellä ja varjella.

kollaasi-001.jpg

Mainokset